Skip to main content

Acupunctuur als geneeswijze

Acupunctuur helpt bij veel klachten. De Wereld Gezondheid Organisatie heeft een indicatielijst samengesteld met aandoeningen, waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Op deze lijst staan meer dan vijftig aandoeningen, waaronder vele soorten pijnen, allergieën, longklachten en darmklachten, maar bijvoorbeeld ook overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizingen, verslavingen en psychische klachten. Het is niet nodig om acupunctuur pas in te zetten als ‘al het andere’ niet heeft geholpen. Ook bij acute klachten en (sport)blessures is het zinvol om naar een acupuncturist te gaan!

Kijk voor meer info op de site van de Nederlandse Vereniging van Acupuntuur: acupunctuur.nl.

De voordelen

De voordelen van acupunctuur zijn dat het natuurlijk is, bijna geen bijwerkingen heeft en bijzonder effectief is. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich ook snel fitter en gezonder voelen.

Acupunctuur heeft bovendien een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens, vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijngrens en stimuleert de levenslust. U hoeft dus niet altijd te wachten tot u ziek bent om met acupunctuur te beginnen.

Acupunctuur biedt verlichting

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.

Hieronder vindt u enkele klachten waarmee u bij ons terecht kunt. Staat uw klacht hier niet bij of heeft u nog vragen over een klacht of aandoening, neem dan gerust contact met ons op. Samen kunnen we bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Oxrider Clinic

Klachten

Ademhalingsproblemen

Met ademhalingsproblemen bedoelen we een breed scala aan aandoeningen en klachten, bijvoorbeeld astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Wat deze aandoeningen gemeen hebben, is dat de lucht niet vrij door de luchtwegen in de longen kan stromen als gevolg van een chronische ontsteking aan (een deel van) de luchtwegen of de longen. Deze ontsteking kan het gevolg zijn van een allergische reactie op bijvoorbeeld stof, pollen, haren van huisdieren of voedingsmiddelen, maar door bijvoorbeeld door (langdurige) blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals tabaksrook. Veel voorkomende ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een verstoord ademhalingsritme zijn hyperventilatie, kortademigheid en apnoe.

Wat kan acupunctuur doen bij ademhalingsproblemen?
De luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem en als dit systeem niet goed werkt, wordt u gevoeliger voor ziekten. Acupunctuur versterkt het afweersysteem, zorgt voor ontspanning in de luchtwegen en vermindert ook de slijmproductie. Bij astma en bronchitis zorgt acupunctuur ervoor dat uw klachten zodanig afnemen dat het dagelijkse leven voor u weer prettiger wordt.

Bij hyperventilatie en kortademigheid zorgt acupunctuur ervoor dat het ritme van de ademhaling weer gezond wordt en uw ademhaling rustiger en dieper. Klachten verminderen aanzienlijk of verdwijnen. Bij een ontspannen ademhaling voelt u zich goed en gezond.

Graag vertellen we u er meer over.

Huidproblemen en -aandoeningen

Huidproblemen en -aandoeningen

De huid is een orgaan en net als bij de andere organen, kan de gezonde werking van de huid verstoord raken. Zowel interne als externe factoren zijn van invloed op het functioneren van onze huid. Interne factoren kunnen zijn: het niet goed werken van een inwendig orgaan, het vasthouden van afvalstoffen, een niet goed werkend immuunsysteem of grote emotionele druk. Externe factoren kunnen zijn: verkeerde eetgewoonten, te weinig drinken, teveel blootstelling aan de zon, het gebruik van medicijnen en huidproducten of de weersomstandigheden.

De meest bekende huidaandoeningen zijn eczeem, acne, psoriasis en gordelroos. Eczeem ontstaat vaak als een allergische reactie op bepaalde stoffen. Bij acne is er sprake van een overmatige talgproductie die tot kleine ontstekingen leidt. Gordelroos is het gevolg van een virusinfectie en psoriasis is een chronische huidziekte.

Wat kan acupunctuur doen bij huidproblemen?
Bij huidaandoeningen is er altijd sprake van een teveel aan energie. De energie zit opgesloten in het lichaam en zoekt een uitweg via de huid. De acupunctuurbehandeling is erop gericht dit teveel aan energie te laten afvloeien. Hierdoor neemt de ernst van de klachten snel af. Daarnaast is de behandeling gericht op het versterken van het immuunsysteem en op het herstellen van uw energiebalans. Ook hierdoor nemen de klachten af.

Acupunctuur bij Rugklachten

Behalve bij hernia en ischias, die een duidelijke, lichamelijke oorzaak hebben, is het bij veel rugklachten niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Dit zijn de zogenoemde aspecifieke rugklachten. Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld zwaar en/of verkeerd tillen. Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Soms ontstaat acute rugpijn door plotseling een verkeerde beweging te maken. Dat wordt wel spit genoemd. Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

Wat kan acupunctuur doen bij rugpijn?
Eerst gaan we uitvoerig in op de aard en de plek van de pijn. Het kan namelijk zijn dat de rugpijn voorkomt uit energieblokkades elders in uw lichaam. Lage rugklachten kunnen soms in verband worden gebracht met de nierenergie bijvoorbeeld. Wanneer we dit bekeken hebben, kunnen we niet alleen goed de pijn bestrijden en de spieren ontspannen maar ook de oorzaak van uw klachten aanpakken. Tevens wordt uw energiehuishouding weer in balans gebracht. Het grote voordeel hiervan is dat bijkomende klachten als slapeloosheid en vermoeidheid snel verdwijnen.

Acupunctuur bij kinderen

Kleine kinderen en baby’s reageren opvallend goed en snel op een acupunctuurbehandeling. Dat komt omdat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is. Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen heel goed te behandelen met acupunctuur.

Veelvoorkomende klachten
Bij jonge kinderen zijn het spijsverteringsstelsel en het afweersysteem nog volop in ontwikkeling en dat maakt ze kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Bij de volgende klachten bij (jonge) kinderen kan acupunctuur verlichting of genezing bieden:

 • chronische verkoudheid
 • eczeem
 • chronische oorontsteking
 • allergieklachten
 • hoesten
 • diarree
 • astma
 • obstipatie

Maar ook bij klachten die meer met het gedrag van uw kind te maken hebben, kan acupunctuur helpen. U kunt hierbij denken aan:

 • bedplassen
 • angsten
 • slecht slapen
 • gebrek aan zelfvertrouwen
 • slecht eten
 • druk, nerveus gedrag
 • verhoogde gevoeligheid

Bij kinderen gebruiken we extra dunne naaldjes, waarvan ze nauwelijks iets voelen. Bij de allerkleinsten worden de naaldjes direct na stimulatie verwijderd. Bij de grotere kinderen kunnen de naaldjes wat langer blijven zitten. Soms gebruiken we geen naaldjes, maar masseren we bepaalde punten. Tijdens de behandeling kan uw kind meestal gewoon op schoot blijven zitten.

Om de verstoringen in de energiebalans van uw kind goed in kaart te brengen, stellen we u vragen over het eet- en slaapgedrag en het ontlastingspatroon van uw kind. Verder is de behandeling gericht op de specifieke klacht waarmee u komt.

Afvallen met Acupunctuur

De meest voorkomende oorzaak van overgewicht is teveel (ongezond) eten en te weinig bewegen. Er is sprake van overgewicht wanneer u meer weegt dan normaal is voor uw lengte. Er zijn verschillende manieren om dat te meten. Toch blijft het lastig te bepalen want wat is normaal? Er is in elk geval altijd sprake van overgewicht als uw gewicht een gevaar wordt voor uw gezondheid. Dat heet obesitas. Obesitas verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, galblaasaandoeningen en kortademigheid. Maar dat is niet het enige. Ernstig overgewicht kan ook emotionele en sociale gevolgen hebben. Gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid en isolement kunnen voor veel problemen zorgen. Om te weten of dat bij u het geval is, kunt u het best vertrouwen op het oordeel van uw huisarts.

Wat kan acupunctuur doen bij overgewicht?
Overgewicht is geen strikt lichamelijk probleem. Wij benaderen lichaam en geest immers als één geheel. Natuurlijk onderzoeken we de lichamelijke oorzaken van uw overgewicht. Hoe is het met uw energiebalans? Functioneren de betrokken organen goed? Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat de spijsvertering optimaal gaat werken. Maar we vragen ons ook af hoe het komt dat u te zwaar bent geworden. Heeft u altijd een hongergevoel? Eet u uit ongenoegen? Of stress?

Een acupunctuurbehandeling zorgt ervoor dat u een lichamelijk en geestelijk evenwicht gaat ervaren. Hierdoor verdwijnt uw behoefte om overmatig te eten. In combinatie met een eventueel voedings- en/of bewegingsadvies zorgt dit ervoor dat uw overgewicht op een gezonde manier verdwijnt.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is zo moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen die optreden. Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt. Die geestelijke afhankelijkheid speelt vaak op in specifieke, meestal enerverende situaties; als we onrustig, somber of geïrriteerd zijn. Of juist op een gezellig feestje wanneer we vrolijk zijn. Op zulke momenten is het heel moeilijk niet te roken. Ook als de lichamelijke verslaving allang over is.

De ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotinebehoefte van het lichaam niet meer wordt vervuld. Het begint met een onbehaaglijk gevoel dat uiteindelijk kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, onrust en eetaanvallen. Juist op die momenten dat u naar een sigaret greep, voelt u de ontwenningsverschijnselen het ergst. Het lichaam is echter binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend en de ontwenningsverschijnselen gaan dus vrij snel over. Maar juist die eerste weken zijn meestal het moeilijkst.

Acupunctuur bij het stoppen met roken?
Door een acupunctuurbehandeling verminderen de ontwenningsverschijnselen dusdanig dat u het stoppen met roken makkelijk volhoudt. Vaak verdwijnen de ontwenningsklachten helemaal. Dit betekent overigens niet dat u niet gemotiveerd moet zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat blijft uw motivatie de belangrijkste voorwaarde.

Een behandeling richt zich op zowel de lichamelijke als de geestelijke aspecten van de ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, de vitaliteit neemt toe en gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. U gaat zich al snel energieker voelen waardoor uw motivatie en wilskracht toenemen.

Gemiddeld zijn drie behandelingen binnen een periode van vier weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Meestal wordt ooracupunctuur toegepast, met kleine verblijfsnaaldjes als ondersteuning van de behandeling.

Burn Out

Het woord burn-out komt van burned out en dat betekent letterlijk: opgebrand zijn. Alle reserves zijn verbruikt. Dit totale gebrek aan energie heeft vele gevolgen. De meest ingrijpende daarvan is misschien wel dat mensen met een burn-out niet meer weten hoe ze van het leven moeten genieten.

De meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning leven. Burn-out heeft vele symptomen waarvan oververmoeidheid de belangrijkste is. Maar ook een negatieve houding en een negatief zelfbeeld komen vaak voor. Verder kunnen zich de volgende klachten voordoen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen.

Wat kan acupunctuur doen bij een burn-out?
Omdat er bij een burn-out duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in uw lichaam. Hierdoor zult u merken dat andere klachten direct minder worden. De spanning in uw lichaam verdwijnt en uw geest wordt rustiger. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die u ervaart. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van uw klachten. Soms is een nauwe samenwerking met uw huisarts raadzaam.

Acupunctuur bij Hoofdpijn

Er zijn vele soorten hoofdpijn, van een zeurende pijn tot een flinke migraineaanval en ook de oorzaken van hoofdpijn kunnen zeer divers zijn. Veel voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn ontstaat doordat de spieren van de schouders en de nek gespannen zijn, wat een zeurende pijn kan veroorzaken, die een paar uur of een paar weken duren. Migraine geeft meestal een bonkende of stekende pijn aan één kant van het hoofd op die vaak enkele dagen kan aanhouden.

Wat kan acupunctuur doen bij hoofdpijn?
Allereerst gaan we op zoek naar de precieze oorzaak van uw hoofdpijn. We bekijken daarbij naar de plek van de pijn, het soort pijn en naar andere mogelijke oorzaken als emotionele druk of overspannenheid. Ook is het voor ons belangrijk te weten of uw hoofdpijn het gevolg is van een andere aandoening, bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk.

Bij hoofdpijn is een acupunctuurbehandelinger er meestal op gericht een teveel aan ‘stijgende’ energie te laten dalen. Zodra uw energiehuishouding weer in balans is, verbetert ook de bloedcirculatie en zullen uw klachten snel afnemen.

Maag- en Darmklachten

De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een grote invloed op het gevoel van welbevinden. Er zijn verschillende maag- en darmklachten waarbij acupunctuur goed kan helpen.

Prikkelbare of spastische darm
Bij een prikkelbare darm zijn de zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan noemen we dat een spastische darm. De klachten variëren van een opgeblazen gevoel, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie tot winderigheid en buikpijn. Ook kunnen er schommelingen zijn in uw eetlust.

Maagklachten
Veelvoorkomende maagklachten zijn brandend maagzuur, misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat kan acupunctuur doen?
De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. De acupunctuurbehandeling is er op gericht de energie weer te laten dalen. Klachten als oprispingen, brandend maagzuur en braken nemen dan snel af. Soms is er ook sprake van een lokale energiestagnatie in de darmen die met een behandeling kan worden opgeheven. Verder zorgt acupunctuur ervoor dat de spijsvertering in zijn geheel weer goed gaat functioneren. Daarnaast kunnen we de behandeling aanvullen met kruidentherapie, voedingsadvies of massage.

RSI en acupunctuur

RSI-klachten (de tennis- en muisarm zijn de meeste bekende voorbeelden) zorgen voor veel ongemak en kunnen de bewegingsvrijheid behoorlijk beperken en kunnen bovendien ook leiden tot ernstiger klachten als ontstekingen en chronische pijn. Om RSI te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen. U kunt vaker rustpauzes nemen, meer bewegen tijdens de werkzaamheden of uw werkomstandigheden verbeteren.

Wat kan acupunctuur doen bij RSI?
Bij RSI is er sprake van een flinke energieblokkade in de delen van het lichaam die pijn doen. Met acupunctuur wordt deze blokkade opgeheven en de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden de spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze weer soepel gaan functioneren. Daarnaast verhoogt een acupunctuurbehandeling uw algehele weerstand waardoor de heftigheid van de klachten meteen al afneemt.

Zwanger en acupunctuur

Tijdens een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in uw lichaam. De hormoonhuishouding verandert en dit kan allerlei typische zwangerschapsklachten veroorzaken. De meest voorkomende zijn misselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn, brandend maagzuur en het vasthouden van vocht. Ook emotioneel gebeurt er van alles voelt u zich misschien kwetsbaarder en minder stabiel. Als het goed is, gaan deze klachten na een tijdje over. Dat is echter niet altijd zo en soms verergeren uw klachten. Medicijnen zijn vaak geen optie omdat ze niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap. Bovendien hebben ze vaak vervelende bijwerkingen. Ook tijdens de zwangerschap kan acupunctuur worden toegepast en uitkomst bieden.

Wat kan acupunctuur doen tijdens de zwangerschap?

Met acupunctuur worden de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld. De behandeling is erop gericht de energiebalans in uw lichaam te herstellen en uw hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen. Hierdoor nemen de klachten snel af. Daarnaast behandelen we ook uw specifieke klachten.

De volgende klachten kunnen met succes behandeld worden:

 • misselijkheid
 • zwangerschapsjeuk
 • maagklachten
 • obstipatie
 • hoofdpijn
 • harde buik
 • rug- en bekkenpijn
 • hoge bloeddruk
 • extreme vermoeidheid
 • angst- of paniekaanvallen
 • oedeem
 • dreigende miskraam of miskraamverleden
 • slaapproblemen

Stuitligging of een bevalling die uitblijft
Wanneer een baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur ervoor zorgen dat het kind weer goed gaat liggen. De kans op succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34 weken wordt gestart. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit door een acupunctuurbehandeling maar liefst 25% vaker gebeurt! Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Vruchtbaarheid en IVF

Acupunctuur kan ook worden toegepast om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om een IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in het lichaam. Dat heeft een positief effect op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en de kwaliteit van de eicellen. Bij mannen heeft acupunctuur een positief effect op de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Bij een IVF-behandleing heeft acupunctuur de volgende effecten:

 • het reguleert de menstruatiecyclus
 • het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
 • het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies
 • het verbetert de kwaliteit van de eicel
 • het verbetert de kwaliteit van het sperma
 • het vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing
 • het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVF-behandeling is vaak ook een emotioneel een intensief traject. Acupunctuur kan u helpen rustiger te worden en uw gevoel van vertrouwen te laten groeien. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe. Bij een behandeling met IVF, ICSI of IUI, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak voor de acupunctuur te maken.

Menstruatieklachten

Menstruatieklachten ontstaan vaak door de hormoonwisselingen die in de periode voor en tijdens de menstruatie plaatsvinden. De meeste klachten doen zich voor in de periode voordat de menstruatie begint. Dat noemen we het Premenstrueel Syndroom (PMS). De klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Veel vrouwen met PMS hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten.

Behalve premenstruele klachten, kan een verstoring in de menstruatiecyclus ook klachten geven. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.
Het is een misverstand te denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Wat kan acupunctuur doen bij menstruatieklachten?
Acupunctuur bij menstuatieklachten is gericht op de hormoonhuishouding en op de energiebalans in uw buik. Maar soms is de energiebalans elders in het lichaam verstoord. Een acupunctuurbehandeling brengt uw energiehuishouding weer in balans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten. Soms wordt een behandeling aangevuld met kruidentherapie.

Overgangsklachten

Tijdens de overgang (menopauze) kunnen door veranderingen in de hormoonhuishouding lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij, maar zijn soms zo heftig dat het dagelijks functioneren een probleem wordt.

De overgang begint meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar klachten die met de naderende overgang te maken hebben, kunnen al veel eerder optreden. Hormonale veranderingen al vanaf het 35e jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af, wat kan leiden tot lichamelijke klachten zoals: opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid of hoofdpijn. Soms uiten de klachten zich ook op het emotionele vlak en kunt u depressief, emotioneel of humeurig zijn.

Wat kan acupunctuur doen tijdens de overgang?
Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast brengen we de hormoonhuishouding in balans. De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder en de klachten zich minder vaak voordoen.

Slaapproblemen

Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Sommige mensen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten acht uur slapen. Pas wanneer u langer dan een paar dagen moeite heeft met slapen, is er sprake van een slaapprobleem. De meest voorkomende slaapproblemen zijn niet goed kunnen inslapen en/of doorslapen en te vroeg wakker worden. Bij een structureel, langdurig tekort aan nachtelijke slaap, spreken we over slapeloosheid (insomnia).

Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen of oververmoeidheid. Maar ook pijn, alcoholgebruik, ’s avonds te lang actief blijven of een onrustige slaapomgeving kunnen het slaapritme verstoren. Te weinig slaap kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en de weerstand.

Wat kan acupunctuur doen bij slaapproblemen?
Natuurlijk bespreken we eerst uw klachten en uw leef-, eet- en slaappatroon. In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme. Dat ritme wordt gevormd door twee energieën: actie (yang) en rust (yin). In het yin-yang-symbool is te zien hoe deze energieën vloeiend in elkaar overgaan. Ook in ons dagpatroon is dat te zien: we staan op en worden actief. In de loop van de dag, worden we rustiger. Zo bereiden we ons voor op onze nachtrust. Dit natuurlijke ritme raakt in ons drukke bestaan makkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt deze natuurlijke energiebalans hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan yang-energie wordt afgevoerd.

Sportblessures

Sporten is gezond voor lichaam en geest, maar te veel of te zwaar trainen, kan de gezondheid schaden. Er kunnen lichamelijke blessures ontstaan. Behalve specifieke sportblessures als peesontstekingen en spierverrekkingen, kunnen ook problemen als burn-out, concentratiestoornissen en oververmoeidheid optreden.

Wat kan acupunctuur doen bij sportblessures?
De acupunctuurbehandeling is gericht op het herstellen van de energiebalans. Zowel een tekort als een teveel aan energie kan namelijk voor klachten zorgen. Daarnaast bekijken we de klachten zelf en de achtergronden ervan. Op welke plaats zit de klacht? Komt hij steeds terug op die plek? Hoe is het trainings- en eetpatroon?
Door de behandeling wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor worden de spieren, pezen en gewrichten gevoed waardoor ze sneller afvalstoffen afvoeren en genezen. Doordat uw lichamelijke energie in balans komt, herstelt uw innerlijke balans zich ook.

Blaasproblemen

Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen en kunnen voor veel ongemak zorgen. Met acupunctuur kunt u iets doen aan blaasklachten. Veel voorkomende klachten zijn blaasontsteking en incontinentie.

Incontinentie of urineverlies zónder aandrang heet komt vaak voor na een zwangerschap of bij oudere vrouwen en wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Het urineverlies ontstaat bij een plotselinge inspanning zoals niezen, rennen of lachen. Wanneer er wel aandrang is, maar het niet lukt de urine op te houden, kan een blaasontsteking, suikerziekte of een neurologische aandoening de oorzaak zijn.

Wat kan acupunctuur doen bij blaasontsteking en incontinentie?
Allereerst kijken we wat de oorzaak van uw klachten is. Als dat duidelijk is,stemmen we daar de behandeling op afs. Bij incontinentie is de behandeling onder andere gericht op het verhogen van de spierspanning rondom de blaas en in de bekkenbodem. Bij een blaasontsteking wordt uw algemene weerstand verhoogd waardoor bacteriën minder kans krijgen zich te vermeerderen. Een acupunctuurbehandeling verbetert het functioneren van de urinewegen. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het ook een preventieve werking heeft.

Acupunctuur bij Reuma

Onder reumatische aandoeningen vallen meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten of het omliggende weefsel. Tijdelijke aandoeningen als een slijmbeursontsteking of een peesontsteking zijn pijnlijk maar niet blijvend. Chronische gewrichtsaandoeningen zoals de ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA) zijn wel blijvend. In alle gevallen bestaan de klachten voornamelijk uit zwellingen, pijn en stijfheid. Hierdoor wordt bewegen moeilijk en pijnlijk.

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Acute aandoeningen, zoals acute reuma, worden vaak veroorzaakt door ontstekingen van de gewrichten. De chronische aandoeningen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Meestal is het immuunsysteem ernstig verstoord. Er kan ook sprake zijn van aanleg, al is dat nooit de enige oorzaak. Lichamelijke overbelasting, zoals verkeerd en/of teveel bewegen of overgewicht, zorgt vaak voor een verergering van de klachten. Maar ook langdurig onder geestelijke of emotionele spanning staan, kan de klachten doen toenemen.

Hoe kan acupunctuur helpen bij Reuma?
Een acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van uw pijnklachten en op het beter laten functioneren van uw gewrichten. Omdat klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door energieblokkades heffen we deze op. Zwellingen en het stijve gevoel nemen af en de pijn wordt minder. Eenmaal beschadigde gewrichten kunnen we niet genezen met acupunctuur, maar verergering van de klachten kunnen we tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Uw algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Bij acute aandoeningen zijn enkele behandelingen meestal voldoende. Bij chronische klachten zijn meestal meerdere behandelingen nodig.

Contact

Oxrider Clinic

Kloosterstraat 4
5481 BE  Schijndel
KvK: 64067262
IBAN: NL03ABNA0410034444
BIC: ABNANL2A

Gratis parkeren in parkeergarage Lochtenburg op 200 meter van de praktijk. Route via Google Maps.

Consulten

Liselotte Coenen
AGB: 90068869
Zhong

Yan Schroën
AGB: 90024724
NVA: D0711

Ichelle van Dooren
AGB: 90071282
NVA: D4306