Skip to main content

De verschillende soorten acupunctuur

Behandelingen met naalden

Binnen de acupunctuur maken we gebruik van diverse technieken met en zonder naalden. Misschien heeft u al eens gehoord over dry needling of ooracupuntuur? Hieronder zetten we voor u op een rijtje welke technieken we in onze praktijk gebruiken.

Klassieke acupunctuur

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling waarbij dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam geplaatst. Door de plaats en de manier waarop de naald wordt aangebracht, wordt de energiestroom in uw lichaam gereguleerd. Hierdoor:

  • ontstaat een betere doorstroom van energie;
  • verdwijnen energieblokkades;
  • neemt de hoeveelheid energie toe.

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen, wat een tintelend gevoel kan geven. Dit duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Dry Needling

Steeds meer mensen maken voor het eerst kennis met acupunctuurnaalden bij een fysiotherapeut die pijnlijke punten in spieren meeneemt in de behandeling. Deze behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunt-acupunctuur of Dry Needling genoemd. Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Punten waar het pijn doet. Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast. Wij kijken echter niet niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordelen tevens uw algemene energie en schatten zo in of Dry Needling verantwoord is. Als uw energie niet optimaal is, kiezen we eerder voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u behalve een pijnpunt ook uw energie kwijt bent.

Oxrider Clinic

Behandelingen zonder naalden

Cupping

Bij cupping gebruiken we geen naalden, maar werken we met warmte. Op bepaalde punten op uw lichaam worden cups (verwarmde glazen bollen) aangebracht en ontstaat een vacuüm waardoor de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen een intensieve manier om o.a. spierweefsel te ontspannen. Doordat meridianen en acupunctuurpunten worden behandeld, verbetert de doorbloeding in de spieren en weefsels, waardoor stagnaties in de energiedoorstroming verminderen of opgeheven worden. Het vacuüm brengen van de cup stimuleert het bindweefsel extra stevig en ook het onderliggende spiergebied wordt extreem goed doorbloed en komt door reflexwerking tot ontspanning. Ook het gebied tussen de wervels kan met cupping worden ‘losgetrokken’ worden.

Cupping is zeer geschikt voor kou en opkomende verkoudheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn/migraine, rug-, nek en schouderpijn en vocht in knieën en enkels.

Het cuppen is niet pijnlijk, maar kan wel even een onaangenaam gevoel geven. De vacuümkracht van de cup kan dan eventueel verminderd worden. Daar waar de cup is geplaatst zal een rode tot paarse verkleuring te zien zijn die echter na een paar dagen weer verdwijnt.

Tuina

Tuina zijn traditionele Chinese massage technieken, die gebruik maken van dezelfde diagnostische methoden als de acupunctuur en de Chinese kruidengeneeskunde. Ook hier stellen we een diagnose door vragen, pols voelen en de tong te bekijken. In de tuina maken we gebruik van verschillende massage technieken: technieken die kalmeren, die energie opbouwen, of die doen zweten (bijvoorbeeld bij verkoudheden). Met deze massage technieken wordt de energie in spieren, bindweefsel, meridianen en acupunctuurpunten gemanipuleerd.
Binnen de tuina bestaat er ook een aparte afdeling behandelingstechnieken voor kinderen en baby’s.

Moxa

Moxa is een techniek die gebaseerd is op het toedienen van droge hete warmte op specifieke acupunctuurpunten. Moxa is gedroogd en samengeperst bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en wordt gebruikt om meridianen te verwarmen, koude uit het lichaam te verdrijven en het versterken en aanzetten van de energie in het lichaam. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen of rechtstreeks middels een moxastick of -lamp een acupunctuurpunt of regio van het lichaam te verwarmen. Deze warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.

Aanvullende behandelingen

Acupunctuur wordt soms ondersteund met andere behandelingen, zoals moxa en/of tuina. Ook kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling, maar het kan ook als zelfstandige behandeling worden ingezet. Onder het kopje kruiden vindt u meer informatie hierover.

Contact

Oxrider Clinic

Kloosterstraat 4
5481 BE  Schijndel
KvK: 64067262
IBAN: NL03ABNA0410034444
BIC: ABNANL2A

Gratis parkeren in parkeergarage Lochtenburg op 200 meter van de praktijk. Route via Google Maps.

Consulten

Liselotte Coenen
AGB: 90068869
Zhong

Yan Schroën
AGB: 90024724
NVA: D0711

Ichelle van Dooren
AGB: 90071282
NVA: D4306